Ukraina har avslørt store svakheter i Nord-Koreas våpenhjelp til Russland

Nord-Koreas leder Kim Jong Un styrer Nord-Korea med jernhånd. Her leder han en artilleriøvelse 7. mars 2024. Landet forsyner Russlands krigsmaskin store mengder våpen og ammunisjon. Til gjengjeld mottar Nord-Korea russiske motytelser av både militær og sivil art.
Nord-Koreas leder Kim Jong Un styrer Nord-Korea med jernhånd. Her leder han en artilleriøvelse 7. mars 2024. Landet forsyner Russlands krigsmaskin store mengder våpen og ammunisjon. Til gjengjeld mottar Nord-Korea russiske motytelser av både militær og sivil art. Foto: Kcna / NTB / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nær halvparten av de ballistiske missilene, som er produsert i Nord-Korea, er av så dårlig kvalitet at de eksploderer i luften lenge før de når sine mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i en undersøkelse foretatt av ukrainske myndigheter.

Av til sammen 50 nordkoreanske ballistiske missiler, som er skutt mot ukrainsk territorium, eksploderte 21 av rakettene i luften lenge før de traff bakken.

– Omtrent halvparten av de nordkoreanske missilene mistet sine programmerte baner og eksploderte i luften, sier Andrij Kostin, leder av påtalemyndighetens kontor i Ukraina, til Reuters.

Les alt om krigen i Ukraina her

Nord-Korea er en av Russlands viktigste leverandører av våpen og ammunisjon, i tillegg til Iran, som har forsynt Putin-regimet med tusenvis av Shahed-droner.

Tusenvis av nordkoreanske containere

Ingen vet eksakt hvor store mengder våpenmateriell som er eksportert fra Nord-Korea til Russland, men ifølge vestlige etterretning kan det være snakk om betydelige mengder.

I april offentliggjorde den britiske tenketanken Royal United Services Institute (RUSI) satellittbilder som tyder på at russiske skip siden august 2023 har flyttet tusenvis av nordkoreanske containere til russiske havner. Det antas at disse kan ha inneholdt enorme mengder nordkoreanske våpen, ifølge Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Ekspert: – Et tegn på desperasjon

Hjelper Putin på slagmarken

Mye av våpenforsendelsene inneholder artilleriammunisjon, som den russiske hæren bruker enorme mengder av. Ifølge militære analytikere er styrkeforholdet én til ti i russisk favør når det gjelder antall avfyrte granater per døgn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Takket være ammunisjon-leveranser fra Nord-Korea har Putins krigsmaskin kunne fortsette sine intense bombardement både mot militære og sivile mål.

Bruker Ukraina som våpen-laboratorium

Nå viser deg stg at de nordkoreanske våpnene ikke er så gode som russerne hadde håpet på, skriver Ukrainska Pravda.

Selv om nordkoreanske missiler står for en liten del av Russlands rakettangrep, er det uro over at regimet i Pyongyang kan bruke slagmarken i Ukraina som sitt krigslaboratorium og teste ut egne våpen der. På den måten kan de dra nyttige erfaringer og tilpasse og modernisere sine våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvikler atomvåpen

Den nordkoreanske folkehæren gjennomfører en artilleriøvelse 7. mars 2024, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA. Foto: Kcna / ntb / Reuters
Den nordkoreanske folkehæren gjennomfører en artilleriøvelse 7. mars 2024, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA. Foto: Kcna / ntb / Reuters

Selv om det har vist seg at mange av Nord-Koreas ballistiske raketter ikke holder mål, har halvparten av rakettene truffet sine mål med dødelig utgang for mange ukrainere. I tillegg har Kim Jong-Uns våpenleveranser bidratt til å legge deler avukrainsk infrastruktur i ruiner.

Nord-Korea er ilagt strenge sanksjoner og står på FNs liste over land som bryter menneskerettigheter. Nord-Korea utvikler for øvrig sitt eget atomvåpenprogram. Det er mistanke om at landet får hjelp av Russland som motytelser for sine våpenleveranser.