Sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan: USA-hjelp kan bidra til ukrainsk motoffensiv i 2025

Dette bildet tatt fra video utgitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste, viser russiske bakkeangrepsfly som skyter raketter under et oppdrag over Ukraina.
Dette bildet tatt fra video utgitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste, viser russiske bakkeangrepsfly som skyter raketter under et oppdrag over Ukraina. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens ukrainske styrker er på defensiven, presser russerne på fra alle kanter. Når den amerikanske våpenhjelpen kommer, kan rollene bli snudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan.

– Ukraina vil kunne starte en motoffensiv i 2025 med støtte fra den godkjente hjelpepakken på 61 milliarder dollar fra USA, samt ytterligere vestlig finansiering, sier Sullivan til Financial Times.

Les alt om krigen i Ukraina her

Vil gjenopprette styrkeforholdet

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan. (AP Photo/Evan Vucci) Foto: NTB
USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan. (AP Photo/Evan Vucci) Foto: NTB

De svært optimistiske signalene kommer samtidig som Ukraina er under hardt press langs store deler av frontlinjen. Etter at Russland erobret flere landsbyer de siste månedene har de fått blod på tann.

Ledelsen i Kreml vet godt at enorme mengder amerikanske våpen og ammunisjon er på vei til Ukraina. Når disse kan tas i bruk av ukrainske styrker vil det trolig gjenopprette styrkeforholdet mellom de krigførende partene. Da vil russerne møte langt tøffere motstand.

– Gjenerobre territoriet russerne har tatt fra dem

Jake Sullivan mener det er grunn til å tro at krigslykken etter hvert vil snu, og at ukrainerne vil få kapasitet til å holde forsvarslinjene og sikre at Ukraina kan stå imot russiske angrep i 2024.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se vidoe:Drivstofflagere i full fyr

– Ukraina har til hensikt å gå videre for å gjenerobre territoriet som russerne har tatt fra dem, sier USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver. Det vil i så fall bety nye ukrainske offensiver, som ikke har skjedd siden den mislykkede motoffensiven som ble innledet i fjor sommer.

– Artilleri er en game changer

I tillegg til amerikansk våpenhjel, varsler den tyske våpenprodusenten Rheinmetall at de vil sende hundretusenvis av artillerigranater til Ukraina innen utgangen av 2024. Noe av ammunisjonen har en rekkevidde på 100 kilometer.

– Artilleri er en game changer, sier administrerende direktør for den tyske våpenprodusenten Rheinmetall, Armin Papperger, ifølge Kyiv Independent.

Rheinmetall planlegger å bygge nye artillerifabrikker i Unterluess, Tyskland, og i Litauen. Tidligere har selskapet annonsert at det også vil bygge en artillerifabrikk i Ukraina, sammen med andre fasiliteter, inkludert produksjon av militære kjøretøy, ammunisjon og luftvern.