Eksperter: Dette mangler Ukraina nå

Ukrainske soldater skyter med haubits mot russiske stillinger ved Avdijivka i Donetsk-regionen.
Ukrainske soldater skyter med haubits mot russiske stillinger ved Avdijivka i Donetsk-regionen.  Foto: Libkos / AP / NTB / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis manglene ikke hadde vært så store, hadde ikke Ukraina trengt å ligge på defensiven, mener dansk ekspert. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken har det kommet flere gode nyheter for Ukraina . USA har godkjent den lenge etterlengtede støttepakken på 61 milliarder dollar. Fredag varslet Biden at USA planlegger enda en våpenpakke verdt 6 milliarder dollar.

Den kommende pakken er en del av et program for langsiktig støtte til Ukraina, og det kan ta måneder og opptil flere år før våpnene er på plass i Ukraina.

Storbritannia har også denne uken varslet sin største støttepakke til Ukraina så langt. Pakken vil være på 500 millioner pund, og inkluderer rundt 400 kjøretøy, 60 båter, mer enn 1600 raketter og fire millioner patroner. I tillegg skal Storbritannia supplere Ukraina med flere Storm Shadow missiler, som har en rekkevidde på minst 300 kilometer.

Se video: Karma: – Russisk bombefly styrtet

Tvunget på defensiven

Aners Puck Nielsen Foto: Forsvarsakademiet
Aners Puck Nielsen Foto: Forsvarsakademiet

Etter de solide leveransene og lovnader om mer utstyr, har danske TV 2 vært i kontakt med to militæreksperter for å finne ut av hva Ukraina nå mangler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Militæranalytiker Anders Puck Nielsen ved Forsvarsakademiet og den uavhengige militæranalytikeren Hans Peter Michaelsen er begge tydelige på at det nå er artillerigranater som er øverst på Ukrainas liste.

– Dette er artilleri som er svært viktig langs selve frontlinjen og har vært det mest avgjørende våpenet i krigen så langt, forklarer Nilsen.

Mangelen på artilleriammunisjon skal være hovedårsaken til at den ukrainske hæren har vært nødt til å ligge på defensiven de siste månedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må være selektive

Det neste punktet på de to militæranalytikernes liste er luftforsvar.

Russland har gjennom vinteren og våren utført luftangrep mot ukrainske kraftverk og byer. Dersom Ukraina hadde hatt flere Patriot-systemer, som de har fått donert fra USA, ville de i større grad kunnet forsvare seg mot de russiske angrepene.

– De mangler virkelig noe for å håndtere de russiske luftangrepene. Ukraina er nødt til å velge hvilken by de vil beskytte. Jo flere forsvarssystemer de har, jo flere byer kan de beskytte, sier Puck Nielsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hemmelige raketter

Denne uken ble det også kjent at Ukraina i all hemmelighet har fått flere ATACMS raketter fra USA.

De langtrekkende rakettene fra både USA og Storbritannia spiller ifølge eksperter en stor rolle for Ukraina, men de vil nok ikke tippe krigen i Ukrainas favør.

Storm Shadow er likevel et viktig verktøy for å redusere effektiviteten til den russiske krigsmaskinen og gjøre det enklere for ukrainerne å forsvare seg og legge til rette for at også de kan gå på offensiven, sier Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen til ABC Nyheter.