Derfor sendte USA 100 langdistanse ATACMS-missiler i all hemmelighet

På dette bildet, frigitt av U.S. Army, klargjøres Army Tactical Missile System (ATACMS) for lasting på High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) ved Williamson Airfield i Queensland, Australia, 26. juli 2023.
På dette bildet, frigitt av U.S. Army, klargjøres Army Tactical Missile System (ATACMS) for lasting på High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) ved Williamson Airfield i Queensland, Australia, 26. juli 2023. Foto: Sgt. 1st Class Andrew Dickson / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge talsmann i Det hvite hus, Jake Sullivan, bestemte Joe Biden seg for å sende ATACMS etter at Russland angrep ukrainske styrker og sivil infrastruktur med nordkoreanske raketter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyheten om at USA allerede hadde levert langdistanse-systemet ATACMS, med en rekkevidde på 300 kilometer, slo ned som en bombe onsdag.

Les alt om krigen i Ukraina her!

Mens Ukraina har ventet på en avgjørelse om en gigantisk Ukraina-pakke i Representantenes Hus i nærmere et halvt år, skal Biden-administrasjonen ha integrert det avanserte våpensystemet i en ekstrabevilgning på tre milliarder kroner, som Pentagon hadde fått klarsignal til å bruke i mars.

Advarte Putin i fjor

Russlands president Vladimir Putin. Foto: Sergei Karpukhin / Sputnik / Kreml / AP / NTB Foto: NTB
Russlands president Vladimir Putin. Foto: Sergei Karpukhin / Sputnik / Kreml / AP / NTB Foto: NTB

Nå kommer nye detaljer om leveransen, og en forklaring på hvorfor Biden valgte å ikke vente til saken var votert over i Representantenes Hus, før den ble oversendt til avstemning i Kongressen og Senatet, og deretter signering i Det hvite hus.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal Biden-administrasjonen ha advart Russland allerede i fjor. Her skal Moskva ha fått klar beskjed om at dersom russerne anskaffet og brukte langdistanse ballistiske missiler fra Nord-Korea mot ukrainske mål, ville Washington gi den samme militære kapasiteten til Kyiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krysset USAs røde linje

Det er denne røde linjen Russland med åpne øyne skal ha krysset etter å ha mottatt langdistansevåpnene fra Nord-Korea, og deretter avfyrt disse mot ukrainske mål.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan. (AP Photo/Evan Vucci)
USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan. (AP Photo/Evan Vucci)

Dermed ga Biden-administrasjonen grønt lys for å levere ATACMS med maksimal rekkevidde på 300 kilometer, det vil si det dobbelte av hva Ukraina hittil har mottatt. Til sammen 100 ATACMS-missiler skal allerede ha blitt levert.

Betingelsen for leveransene er at Ukraina kun bruker våpnene mot mål på russiskokkupert territorium, og ikke inne i selve Russland.

ATACMS regnes som et svært potent våpen, og kan bidra til at Ukraina klarer å forsvare seg mot og angripe de tallrike russiske okkupantene.