Notorisk narkobaron på frifot etter spansk retts-brøler

Karim Bouyakhrichan ble pågrepet av spanske spesialstyrker i januar. Nå er han på frifot igjen.
Karim Bouyakhrichan ble pågrepet av spanske spesialstyrker i januar. Nå er han på frifot igjen. Foto: Policia National
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mafiabossen Karim Bouyakhrichan (46) er ansett som en av Europas farligste og mest beryktede narkobaroner. Han er blant annet mistenkt for å ha planlagt å kidnappe Nederlands kronprinsesse Catharina-Amalia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En juridisk misforståelse mellom Spania og Nederland gjør at narkobaronen nå er på frifot. Han ble pågrepet i januar i ferieparadiset Marbella etter en fem år lang politijakt, der han har frekventert på Interpols liste over de mest ettersøkte personene i Europa.

Politimyndighetene på Marbella pågrep ham i januar for hvitvasking gjennom kjøp av 172 eiendommer ved Costa del Sol i Spania.

Da nederlandske myndigheter fikk nyss i dette, ba de sporenstreks om en utlevering til landet for storstilt narkotikasmugling. Dette ble først godkjent av den nasjonale domstolen i Madrid, men avvist av de lokale provinsdomstolen i Malaga, da de først ville ha ham stilt for retten for hvitvaskingen.

Da den nasjonale domstolen aksepterte dette, og måtte da kansellere utleveringen midlertidig i påvente av den spanske rettsrunden. Men, de glemte de å utstede en kjennelse om at han fortsatt måtte holdes i varetekt i påvente av rettsavgjørelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Løslatt mot kausjon - forsvant

Så da høringen startet i Malaga innvilget dommeren en anmodning fra advokatene til narkobaronen om at han kunne løslates mot en kausjon på 50.000 euro, tilsvarende nesten 600.000 norske kroner. Dette betalte narkobaronen gladelig og siden har ingen sett snurten av ham.

Retten trodde, ifølge BBC, at å beslaglegge passet hans, samt å pålegge ham å melde seg for retten hver 15 dag ville være tilstrekkelig, for å sikre seg at en av Europas mest ettersøkte kriminelle ville holde seg i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge El Pais har domstolen i Madrid allerede utstedt en ny pågripelsesordre for 46-åringen.

De viser til kilder i de spanske sikkerhetsstyrkene, som skal være svært lite imponerte over byråkrati-krøllen, gitt hvor kompleks og vanskelig det hadde vært å pågripe ham. Til og med dagen før pågripelsen, klarte han å flykte fra sikkerhetsstyrkene på en motorsykkel. Heller ikke nederlandske myndigheter skal være spesielt begeistret over sine spanske kollegaers håndtering av saken og nederlandske representanter skal ha møtt personlig opp på dommerens kontor i Madrid for å meddele denne misnøyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Journalist-drap og kongelig kidnappingstrussel

Bouyakhrichan går også under kallenavnet «Taxi» og skal være lederen av den notoriske Morco-mafiaen, som knyttes blant annet til drapet på den kjente gravejournalisten Peter R. de Vries i 2021.

Prinsesse Catharina-Amalia av Nederland måtte flykte til utlandet etter kidnappingstruslene. Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters
Prinsesse Catharina-Amalia av Nederland måtte flykte til utlandet etter kidnappingstruslene. Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Mafiaen skal også være mistenkt for å ha planlagt å kidnappe den nederlandske tronarvingen Catharina-Amalia (20) høsten 2022. Også landets statsminister Mark Rutte skal ha vært på listen over høyprofilerte mål.

De kriminelle gjengene med marokkanske røtter har hovedsakelig base i Amsterdam. De utnytter den myke narkotikapolitikken i Europas femte største økonomi og smugler store mengder kokain via havnen i Rotterdam.