Mafia i New York tiltalt for vold, skremmende trusler og brannstiftelse

De tiltalte er anklaget for å ha forsøkt å ta kontroll over søppel og- rivingsbransjen i New York.
De tiltalte er anklaget for å ha forsøkt å ta kontroll over søppel og- rivingsbransjen i New York.  Foto: Angela Weiss / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ti påståtte mafiosoer fra Gambino-familien i New York er tiltalt av FBI for voldelige forsøk på å ta over søppeltransport- og rivningsbransjen i New York.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepene inkluderer et hammerangrep som sendte en til sykehus og en trussel om å kutte en bedriftseier i to med kniv.

«De fem familiene» er et samleuttrykk for de fem store kriminelle familiene av den italiensk-amerikanske mafiaen som har dominert den tradisjonelle organiserte kriminaliteten i New York.

De fem familiene er: Bonanno, Colombo, Genovese, Gambino og Lucchese.

De tiltalte, som består av både mafia- og mafiatilknyttede står anklaget for blant annet utpressing, brannstiftelse, gjengjeldelse mot vitner, bedrageri og underslag, ifølge tiltalen som ble offentliggjort onsdag.

Hver av dem risikerer mellom 20 og 180 års fengsel for de mange forbrytelsene de er anklaget for.

– Som anklaget begikk de tiltalte i årevis voldelig utpressing, overfall, brannstiftelse, gjengjeldelse mot vitner og andre forbrytelser i et forsøk på å dominere transport- og rivningsbransjen i New York, sier statsadvokat Breon Peace.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se arkiv-video: Mafiamedlem fôret levende til grisene

Ikke mangel på kallenavn

I tiltalen, som omfatter 16 punkter, er de tiltalte Joseph «Joe Brooklyn» Lanni (52), Diego «Danny» Tantillo (48), Robert Brooke (55), Salvatore DiLorenzo (66), Angelo «Fifi» Gradilone (57), Kyle «Twin» Johnson (46), James LaForte (46), Vincent «Vinny Slic» Minsquero (36), Vito «Vi» Rappa (46), og Franceso «Uncle Ciccio» Vicari (46).

Ifølge den føderale påtalemyndigheten har flere av de tiltalte betalt hundretusener av dollar til Lanni, som var mannskapets «Caporegime» eller kaptein, gjennom et intrikat nett av betalinger fra selskaper de eide, skriver New York Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Etterforskningen har avdekket at de tiltalte, i hvert fall siden 2017, har tjent penger på å utpresse enkeltpersoner i New Yorks transport- og rivningsbransje, blant annet gjennom faktisk og truende vold, ved å stjele og underslå fra fagforeningers velferdsordninger og ved å konspirere om å rigge anbud på lukrative rivningsjobber», skriver statsadvokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Diego Tantillo og Angelo Gradilone avbildet sammen. Foto: USAO
Diego Tantillo og Angelo Gradilone avbildet sammen. Foto: USAO

Ble bare verre

En stor del av tiltalen dreier seg om gruppens forsøk på å presse penger fra et uidentifisert søppeltransportselskap og et uidentifisert rivningsselskap fra slutten av 2017.

Det var da Tantillo ifølge påtalemyndigheten krevde månedlige utpressingsbetalinger fra søppelselskapets eier.

For å sette en spiss på forespørselen truet og skremte Tantillo, Johnson, Rappa og Vicari offeret regelmessig ved å sette fyr på trappen til hjemmet hans, skade lastebilene hans og true med å skade eieren.

Mannen var i ferd med å betale Tantillo 1000 dollar en dag da Tantillo fant frem et balltre av metall og sa at balltreet var til han, ifølge rettsdokumentene.

Politiet skal senere ha funnet balltreet i Tantillos bil.

I et annet tilfelle skal Rappa ha sendt offeret et bilde av forretningen hans sent på kvelden, bare for å fortelle han at de hadde vært der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen ble verre da mannen sluttet å betale, ifølge FBI.

Den 22. september 2020 tente noen på trappa hans mens kona og barna var hjemme, ifølge rettsdokumentene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omtrent en måned senere brøt noen seg inn i virksomheten hans og forsøkte å skjære opp dekkene på søppelbilene hans.

Men på en eller annen måte gikk ikke det helt som planlagt.

I stedet slapp de ut luften, ifølge de føderale myndighetene.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Et balltre som skal ha blitt brukt til å true et offer. Foto: USAO
Et balltre som skal ha blitt brukt til å true et offer. Foto: USAO

Sendt til sykehus

To uker senere, den 29. oktober 2020, skal noen ha angrepet en ansatt i det uidentifiserte rivningsfirmaet med en hammer for å sende en beskjed til eieren av selskapet, de to selskapene delte ofte oppdrag, og ved å slå mannen med en hammer ble begge firmaene skremt på én gang, heter det i tiltalen.

Angriperen sluttet først da en annen ansatt avbrøt overfallet, og den blodige ansatte ble sendt til sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vicari tvang også mannens svigerfar til å ta opp en kniv og true med å kutte svigersønnen i to hvis han ikke fortsatte å betale.

«Ta denne øksen, så kapper du ham i to», skal Vicari ha sagt til mannen, ifølge Rappas beskrivelse som ble fanget opp på en avlyttet telefonsamtale.

Pengene begynte da å strømme inn igjen, ifølge rettsdokumentene.

Og da de gjorde det, sendte Rappa mannen et bilde av Vicari som skålte med han med en liten flaske champagne.

Angrepet på restaurant

Tantillo, Brooke og Johnson forsøkte også å presse ut rivningsselskapet og dets uidentifiserte eiere, ifølge aktoratet.

Tantillo og Brooke skal ha krevd 40.000 dollar, men da de ikke betalte, angrep Brooke en av dem på et gatehjørne i Manhattan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han slo mannen til han ble blodig i ansiktet og fikk svarte flekker i øyet, noe som overbeviste dem om å betale Tantillo 50.000 dollar og gi rabatter på 3.9 millioner dollar for bruk av et anlegg de eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tiltalte skal også ha gitt hverandre jobber der de ikke møtte opp, slik at de kunne få fagforeningsfordeler de ikke fortjente, forsøkt å manipulere anbud på lukrative rivningsjobber og underslått fra trygdeordninger ved å bryte tariffavtaler, ifølge aktoratet.

I februar 2021 skal LaForte og Minsquero også ha banket opp en mann, identifisert som «John Doe 6», som de mente hadde snakket med politiet om mafiaen på en restaurant i Manhattan.

«Den kvelden dro John Doe 6, kjæresten hans og vennene deres til en restaurant nær West 38th Street og Broadway på Manhattan», ifølge tiltalen. «Ifølge vitner kom LaForte og Minsquero bort til bordet deres mens gruppen ventet på å betale regningen».

«LaForte kalte John Doe 6 for ‘rotte’ og slo han i ansiktet med en flaske», heter det videre i tiltalen.

«LaForte og Minsquero veltet også bordet til John Doe 6, slik at drinker og glasskår havnet overalt».

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet).

En ildspåsettelse som angivelig er begått av de mistenkte. Foto: USAO
En ildspåsettelse som angivelig er begått av de mistenkte. Foto: USAO

– Fullstendig oppløsning

Tiltalen beskriver andre handlinger, inkludert Lannis og Minsqueros mislykkede forsøk på å brenne ned en restaurant i New Jersey, etter at de ble kastet ut av den.

Alle de ti påståtte bakmennene ble varetektsfengslet onsdag og italiensk politi arresterte ytterligere seks medlemmer i den omfattende aksjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dagens arrestasjoner gjenspeiler engasjementet til dette kontoret og våre politipartnere, både her og i utlandet, for å holde lokalsamfunnene våre trygge gjennom en fullstendig oppløsning av organisert kriminalitet, sier statsadvokat Peace.

Ni av de tiltalte erklærte seg ikke skyldig i anklagene tirsdag, ifølge en talsperson for det amerikanske statsadvokatembetet.

Bare én av dem, Dilorenzo, var onsdag kveld løslatt mot en kausjon på 500.000 dollar.

Lanni, Johnson, Tantillo og Gradilone ble alle varetektsfengslet uten kausjon etter at påtalemyndigheten hevdet at de var voldelige og potensielt kunne skremme vitner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brooke, Rappa, Vicari og Minsquero ble alle løslatt mot en kausjon på 1 million dollar, men løslatelsene er utsatt slik at påtalemyndigheten kan anke.

Louis Gelormino, Minsqueros forsvarsadvokat, sier i en kommentar at hans klient «nekter fullstendig for disse anklagene og ser frem til en fullstendig etterforskning av fakta og ser frem til å bli fullstendig frikjent».