Kina-professor tror at Putin risikerer nederlag: Uunngåelig at Russland taper

Russlands president Vladimir Putin deltar på et statsråd via videokonferanse i statsresidensen Novo-Ogaryovo utenfor Moskva, Russland, onsdag 17. april 2024.
Russlands president Vladimir Putin deltar på et statsråd via videokonferanse i statsresidensen Novo-Ogaryovo utenfor Moskva, Russland, onsdag 17. april 2024. Foto: Gavriil Grigorov / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av Kinas fremste eksperter på Russland, professor Feng Yujun, mener det er flere tunge indikasjoner på at Putin vil gå tapende ut av krigen med Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en kronikk i The Economist forklarer den innflytelsesrike kinesiske professoren om hvorfor han tror at Russland styres i retning av nederlag.

Ifølge Feng Yujun er det først og fremst den ukrainske motstandsevnen og -viljen som hittil har hindret den russiske krigsmaskinen i å overkjøre den tallmessig underlegne og langt dårligere utstyrte ukrainske hæren.

Les alt om krigen i Ukraina her!

Yujun er professor ved Peking University og tidligere direktør for Senter for russiske og sentralasiatiske studier ved Fudan University i Shanghai. Han peker på fire hovedfaktorer som han mener vil påvirke krigens gang og til slutt avgjøre hvem som går seirende ut.

Fire faktorer som kan felle Putin

  • Nivået av motstand og nasjonal enhet som ukrainerne har vist, har vært ekstraordinært
  • Bred, internasjonal støtte til Ukraina
  • Moderne krigføring som består av en kombinasjon av industriell makt og kommando-, kontroll-, kommunikasjons- og etterretningssystemer
  • Informasjonskrigen

Vladimir Putin er fanget i en informasjonskokong, takket være at han har vært ved makten så lenge. Den russiske presidenten og hans nasjonale sikkerhetsteam mangler tilgang til nøyaktig etterretning. Systemet de driver mangler en effektiv mekanisme for å rette feil. Deres ukrainske kolleger er mer fleksible og effektive, oppsummerer professor Feng Yujun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Russland kommer garantert til å tape»

Feng Yujun er professor ved Peking University og tidligere direktør for Senter for russiske og sentralasiatiske studier ved Fudan University i Shanghai. (Foto: Peking University)
Feng Yujun er professor ved Peking University og tidligere direktør for Senter for russiske og sentralasiatiske studier ved Fudan University i Shanghai. (Foto: Peking University)

Til sammen mener han de fire faktorene samlet peker mot et fremtidig russisk tap, som vil innebære at flere hundre tusen russiske tropper til slutt må trekkes ut av ukrainsk territorium.

Tittelen på innlegget i The Economist er: «Russland kommer garantert til å tape i Ukraina». Det er neppe det Vladimir Putin og hans medsammensvorne i Kreml ønsker å høre fra et land som hittil har bidratt til å smøre Russlands krigsmaskineri ved storstilt kjøp av olje og unnlatt å fordømme Russlands invasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Toner ned Kina-Russland-relasjon

– En grunn til at Russland hadde problemer i denne krigen, er at de ennå ikke har kommet seg etter den dramatiske avindustrialiseringen som fulgte Sovjetunionens sammenbrudd, skriver Feng Yujun, som viser til at Vladimir Putin blir stadig mer isolert.

Den kinesiske professoren kommenterer også forbindelsene mellom Kina og Russland, som han mener er mindre tett, tillitsfull og gjensidig enn det som er blitt fremstilt i internasjonale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da landenes utenriksministre møttes i Beijing nylig, snakket de ikke lenger om et veldig vidtrekkende vennskap uten grenser, som for to år siden, konstaterer Yujun.

Se video: Ukrainske soldater overgir seg

«Krigen har fått Europa til å våkne opp»

Ifølge The Economist bør professorens analyse ikke nødvendigvis sees på som et tegn på en holdningsendring fra det offisielle Kina. Yujun skal flere ganger tidligere ha kommet med synspunkt som ikke er i tråd med signalene fra Beijing.

Han skal blant annet ha advart mot å «overvurdere Russlands styrke og pålitelighet, og undervurdere risikoen det kan ha for Kina.» Ifølge Yujun har Ukraina-krigen resultert i et mer anstrengt forholdet mellom Kina og Russland, skriver Newsweek.

– Krigen har fått Europa til å våkne opp til den enorme trusselen som Russlands militære aggresjon utgjør mot kontinentets sikkerhet og den internasjonale orden, og har bidratt til en slutt på avspenningen mellom EU og Russland etter den kalde krigen, skriver Yujun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Russland har utilsiktet revitalisert Nato»

Russlands president Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel / AP
Russlands president Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel / AP

Den anerkjente kinesiske Russland-eksperten mener krigen har utløst en dominoeffekt av uønskede hendelser, sett fra Kreml, som igjen har svekket Moskvas posisjon i Europa.

– Russland har utilsiktet revitalisert Nato, som har styrket alliansens tilstedeværelse i Øst-Europa, med medlemskapet forsterket med tillegg av Sverige og Finland. I mellomtiden har de fleste av Natos 32 medlemsland økt sine forsvarsbudsjetter siden krigen startet, oppsummerer professoren.

– Nederlag finnes ikke for Putin og hans regime

Den danske forfatteren Morten Lassen har skrevet boken «Historien som våpen». Her forklarer han hvordan Vladimir Putin bruker sin egen versjon av historien for å mobilisere russerne til krigen.


– Det finnes ingen nederlag i russisk historieskrivning. De mange militære nederlagene under den andre verdenskrig, fram til vendepunktet i 1943, ble kalt for kalt for «defensivslag», noe også Putin har tatt til seg. Nederlaget i Krim-krigen nevnes aldri, heller ikke nederlaget i den japansk-russiske krig 1904-05. Man sletter simpelthen bare disse sider av historien, sier Lassen til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Han mener Putins narrativ handler om å bruke historien til å skape et ytre fiendebilde hvor Russland fremstår som uskyldig. Putin skal ha nedsatt egne kommisjoner for å forhindre «historieforfalskning». Barn og unge blir fortalt en historie om et russisk narrativ som i stor grad handler om hjernevask av en ny generasjon russiske kvinner og menn.


– I den fortellingen eksisterer ikke ordet nederlag, skriver Morten Lassen.