Britisk etterretning med skrekkrapport om russiske tapstall

En ukrainsk soldat fra den mobile luftvernenheten til den 117. mekaniserte brigaden i en skyttergrav i Zaporizhzhia-regionen, 6. april 2024.
En ukrainsk soldat fra den mobile luftvernenheten til den 117. mekaniserte brigaden i en skyttergrav i Zaporizhzhia-regionen, 6. april 2024. Foto: Roman Pilipey / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anslår at Russlands har mistet 450.000 soldater etter 26 måneder med krig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreml-regimet ser ikke ut til å la høye tapstall bremse offensiven langs den 1.000 kilometer lange frontlinjen.

Mens russiske soldater, og leiesoldater fra en rekke land, stuper i stort antall på slagmarken, fortsetter Vladimir Putin å sende nye soldater til fronten.

Les alt om krigen i Ukraina her

Det er av mange årsaker stor usikkerhet om tapstallene på begge sider av frontlinjen, og begge sider har interesse av å overdrive fiendens tap.

Vestlig etterretning følger kampene nøye og baserer sine anslag på ulike kilder både, russiske og ukrainske kilder, i tillegg til egne beregninger og etterretningsmetoder.

Det høyeste anslaget hittil

Nå offentliggjør det britiske forsvarsdepartementet de siste anslagene over russiske tap, skriver UK defence Journal.

De nye, oppdaterte tallene konkluderer med at Russland har mistet om lag 450.000 soldater. Disse er enten drept eller så hardt såret at de ikke lenger kan brukes i krig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er det høyeste antallet som vestlig etterretning hittil har kommet med. Tidligere anslag fra USA har vært rundt halvparten av dette.

Video: Stoltenberg om jagerfly: - Veldig imponerende

10.000 pansrede kjøretøy ødelagt

I tillegg til nær en halv million falne og sårede russiske soldater, skal de materielle tapene være enorme. Til sammen skal mer enn 10.000 pansrede kjøretøy, hvorav tusenvis stridsvogner, være ødelagt av ukrainske styrker.

– Vi anslår at omtrent 450.000 russiske militært personell har blitt drept eller såret, og titusenvis flere har allerede desertert siden starten av konflikten, sier minister for de væpnede styrker i Storbritannia, Leo Docherty.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Putin fortsetter å mobilisere

Russlands president Vladimir Putin. Foto: Pavel Bednyakov / AP
Russlands president Vladimir Putin. Foto: Pavel Bednyakov / AP

Tapstallene for utenlandske soldater på russisk side, og leiesoldater, er ikke medregnet, men det er kjent at Wagner Gruppen skal ha mistet titusensvis av soldater, spesielt i slaget om Bakhmut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Parallelt med de ekstreme tapene, fortsetter Vladimir Putin å mobilisere nye tropper. Det er ventet at flere hundre tusen nye rekrutter vil bli en del av den russiske krigsmaskinen bare i løpet av 2024. Samtidig går den russiske forsvarsindustrien på høygir.

Hevder Russland mister nær 1.000 soldater hver dag

Ifølge ukrainsk etterretning skal Russland ha mistet 1.124 soldater bare i løpet av det siste døgnet, skriver Ukrainska Pravda.

De samlede russiske tapene anslås til å være 465.054 soldater, 7.268 stridsvogner, 13.971 pansrede kjøretøy, 11.905 artillerisystem, 1.049 rakettsystem med flere utskytinger, 775 luftvernsystem, 348 fly, 325 helikoptre, 9.485 strategiske og taktiske droner, 2.124 kryssermissiler, 26 skip og båter, 1 ubåt, 16.019 kjøretøy, 1.968 spesialkjøretøy og annet utstyr.