Canariavisen:– Nei, du trenger ikke være redd for å være turist på Gran Canaria

Under mottoet «Kanariøyene har en grense» krevde rasende demonstranter en endring av reiselivsmodellen.
Under mottoet «Kanariøyene har en grense» krevde rasende demonstranter en endring av reiselivsmodellen. Foto: Miguel Velasco Almendral / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Journalist Leo Lunde i Canariavisen tror det omtalte hatet mot utlendinger er forbigående og begrenset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanariøyene har vært et populært reisemål for nordmenn og skandinavere i mange, mange år. Det er varmt hele året. Det bugner av flygninger. Det serveres både kjøttkaker og tapas.

I 2023 mottok Spania over 85 millioner besøkende. Kanariøyene alene hadde 13,9 millioner turister på besøk, seks ganger mer enn øygruppens befolkning, skriver BBC.

Men det er ikke bare idyll. Hvert fall ikke nå. I helgen var det voldsomme demonstrasjoner da innbyggerne tok til gatene på de syv kanariøyene.

Ifølge arrangørene skal mer enn 100.000 mennesker ha deltatt, skriver El Pais.

Se video: Måtte avbryte landing flere ganger

Har flere krav

Under mottoet «Kanariøyene har en grense» krevde rasende demonstranter en endring av reiselivsmodellen, som de mener setter en stor del av befolkningen i trøbbel.

– Vi har nådd et punkt hvor balansen mellom ressursbruken og velferden til befolkningen har brutt sammen. Spesielt det siste året, sier Víctor Martín, som er talsperson for gruppen «Kanariøyene har fått nok», til The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrantene mener blant annet turismen gjør det så dyrt å leve på Kanariøyene at det ikke lenger er mulig å leve der for vanlige folk.

Ifølge Martín er lønningene så lave at de ikke dekker de grunnleggende levekostnadene.

Demonstrantene har flere krav. De krever blant annet at det settes et tak på antall turister som får reise til de norske favorittøyene. I tillegg vil de få en stopp i hotellbygging, etablere en miljøskatt på overnattinger og legge begrensninger for utlendinger som vil kjøpe boliger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
I etterkant av demonstrasjonene har flere skandinaviske medier skrevet at det nærmest er «farlig» å være utlending på Gran Canaria nå. Foto: Desiree Martin / AFP
I etterkant av demonstrasjonene har flere skandinaviske medier skrevet at det nærmest er «farlig» å være utlending på Gran Canaria nå. Foto: Desiree Martin / AFP

Fiendtlighet og trakassering

I etterkant av demonstrasjonene har flere skandinaviske medier skrevet at det nærmest er «farlig» å være utlending på Gran Canaria nå.

Svenske Expressen skrev blant annet om Ann-Catrin Martinsson, som har bodd på Gran Canaria i 18 år. Den varme velkomsten hun en gang fikk, skal nå ha blitt erstattet av fiendtlighet og trakassering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har aldri vært redd. Men nå begynner det å føles litt sånn, sier hun til avisen.

– Trenger ikke være redd

Canariavisen skriver at de ikke har noen grunn til å tvile på at enkelte opplever ubehagelig stemning midt oppe i massedemonstrasjonen, da folk er sinte på politikerne.

– De fleste demonstrantene har vært fredelige, men de er åpenbart lei av skyhøye boligpriser, lav inntekt, høy inflasjon og utbygging av turisme i naturområder, forklarer journalist Leo Lunde i Canariavisen.

Lunde tror det omtalte hatet mot utlendinger er forbigående og begrenset.

– Nei, du trenger ikke å være redd for å være turist i Las Palmas og ellers på Gran Canaria, slik noen medier har gitt utrykk for. Hvis du som solturist stikker hodet frem midt under en demonstrasjon mot masseturisme kan du ikke regne med at folk er i det mest gjestfrie hjørnet, men det er viktig å huske på at det først og fremst er politikerne som må ta grep.