Estlands E-sjef: – Vi lever ved siden av en veldig ond stat

This pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik shows Russia's President Vladimir Putin visiting frigate Admiral Kasatonov at the Arctic port of Severodvinsk on December 11, 2023. (Photo by Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP)
This pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik shows Russia's President Vladimir Putin visiting frigate Admiral Kasatonov at the Arctic port of Severodvinsk on December 11, 2023. (Photo by Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP) Foto: Mikhail Klimentyev / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Russland skulle vinne krigen mot Ukraina, frykter de baltiske land at de er neste land på Putins dødsliste. Samtidig kommer det meldinger om økt militær russisk nærvær på grensen til Natos østflanke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har sett hvordan krigen har utspilt seg de siste to årene. Heldigvis har Russlands mål ikke blitt nådd. Imidlertid ser vi fortsatt at disse målene om politisk og militær underkastelse av Ukraina, ikke har endret seg.

Det sier sjefen for den estiske etterretningstjenesten. Kaupo Rozin, til Estlands statlige kringkaster, (EER).

Les alt om krigen i Ukraina!

Onsdag ble det kjent at både Estlands statsminister, Kaja Kallas, og hennes statssekretær og stabssjef, Taimar Peterkop, står på Russlands liste over ettersøkte personer. Det betyr at de risikerer pågripelse dersom de er på russisk jord.

– De prøver å kvele friheten

Den estiske etterretningstjenesten. Kaupo Rozin (Skjermdump fra estisk TV)
Den estiske etterretningstjenesten. Kaupo Rozin (Skjermdump fra estisk TV)

Litauens utenriksdepartement har sendt en formell protest til Russland.

– Regimet gjør som det alltid har gjort: De prøver å kvele friheten og fortsetter å skape sin egen versjon, som er i strid med fakta og logikk, sier Estlands kulturminister, Simonas Kairys, til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag ble det også kjent at Vladimir Putin skal ha sendt signaler til USA om våpenhvile i Ukraina. Kontakten skal ha foregått via mellommenn, men forslaget er allerede avvist av Ukraina.

– Folk må ikke la seg lure av Putins ønske om fred

Frykten er at Russland vil bruke en våpenhvile til å omgruppere og forberede mer krig, nye offensiver og mer terror både mot sivile og militære mål, slik Putins krigsmaskin har gjort seg skyldige i siden invasjonen startet natt til 24. februar 2022.

– Diskusjoner om fred appellerer til det vestlige samfunnet, men folk må ikke la seg lure. Russland er klar til å fortsette krigen så lenge det er nødvendig, til tross for forsøk på å spre rykter i Vesten om at Moskva er interessert i fred, advarer Estlands E-sjef, Kaupo Rozin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Ukraina: Hevder å ha senket russisk krigsskip

Han viser til at Kremls ser på krigen med Ukraina som langsiktig, og at det vil være å gi Putin gode kort på hånden dersom Ukraina og Vesten lar seg friste til å stole på Putins løfte om fred.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En liten våpenhvile, som angivelig fryser denne konflikten, vil ikke sette en stopper for den. Det vil gi Russland tid til å samle styrke, og krigen vil da fortsette i samme ånd, sier Rozin, ifølge Ukrainska Pravda.

Putin vil knuse den europeiske sikkerhetsorden

Russlands president Vladimir Putins Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
Russlands president Vladimir Putins Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB

Han minner om Russland under Putins ledelse ønsker å utvide det russiske imperiet, og at disse målene vil bli forsøkt nådd ved hjelp av mer aggresjon og brutale angrep på andre land.

– Vi lever ved siden av en veldig ond stat, som fører en erobringskrig mot sin nabo. Russlands ambisjoner er større enn å bare ta over Ukraina. De har også som mål å oppheve hele den europeiske sikkerhetsordenen, oppsummerer etterretningssjefen.

Avskrekking

Den samme advarselen har også kommet fra flere vestlige statsledere, forsvarssjefer og militære eksperter. Fellesnevneren er at Nato må forberede seg på en mulig væpnet konfrontasjon med Russland om noen år, og at avskrekking vil være avgjørende for å unngå krig.

Tilliten mellom Russland og Vesten er nå på et absolutt lavmål. De fleste diplomater er utvist fra Russland og vestlige land. Tidligere kanaler for dialog er stengt, og det er tilnærmet ingen kommunikasjon mellom Nato og Russland. Det er med andre en ny iskald krig i Europa.