Russiske forskere slår alarm etter forræderi-anklager

Her skytes det opp en russisk interkontinental hypersonisk rakett. Nå roper forskere bak teknologien alarm etter flere pågripelser og forræderi-anklager mot forskere i miljøet.
Her skytes det opp en russisk interkontinental hypersonisk rakett. Nå roper forskere bak teknologien alarm etter flere pågripelser og forræderi-anklager mot forskere i miljøet. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre russiske missil-forskere er arrestert for «veldig alvorlige anklager». Russiske forskermiljø advarer om at forskningen på området kan bli utradert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har arrestasjonene ført til full alarm i missil-forskermiljøet i landet. Russlands president Vladimir Putin har tidligere skrytt av at landet er verdensledende i utviklingen av hypersoniske raketter. Slike raketter kan nå hastigheter på Mach 10, tilsvarende 12.250 km/t, og dermed unngå fiendtlige luftforsvarsystemer.

Tirsdag hevdet ukrainske myndigheter at de ødela seks slike våpen. Dette motstrides fra Moskva.

Pågrep forskningsledere i Sibir

I fjor sommer ble instituttlederne ved Det russiske vitenskapsakademiet i Sibir Anatolij Maslov og Alexander Sjipljuk pågrepet og siktet for høyforræderi. Tidligere i vår ble også fysikeren og aerodynamisk ekspert Valerij Zvergintsev pågrepet og mistenkt for forræderi, ifølge Radio Free Europe. Felles for dem alle var at de jobbet med utvikling av Russlands hypersoniske raketter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag la forskerkollegaer ut et åpent forsvarsbrev der de protesterte på arrestasjonene og advarte mot at myndighetenes anklager kunne true russisk forskning.

«Vi kjenner hver av dem som patrioter og som anstendige personer som ikke er kapable til å gjøre det etterforsknings-myndighetene anklager dem for».

Se video: Russiske soldater ranet kameraten og etterlot han for å dø

Kreml bekrefter alvorlige anklager

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov sa i en uttalelse onsdag at han var klar over det åpne brevet, men at saken var på bordet til sikkerhetsmyndighetene. Han påpekte at forskerne sto overfor «svært alvorlige anklager».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Maslov og Sjipljuk har tidligere presentert resultatene av et eksperiment på designet til hypersoniske raketter ved et seminar i Tours i Frankrike i 2016, og sammen med Zvergintsev deltok de i et bokprosjekt om hypersonisk forskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskningskollegane fastholder at alt materiale utgitt og presentert har vært nøye undersøkt i forkant for å hindre å inkludere hemmelig informasjon.

Unge talenter rømmer i frykt

De advarer om at med de pågrepne forskerne som eksempel, vil russiske forskere kvie seg for å publisere noe nytt forskningsmateriell da dette kan føre til anklager om høyforræderi.

«I denne situasjonen er vi ikke bare redd for skjebnen til våre kollegaer, men vi skjønner ikke hvordan vi skal kunne klare å fortsette å gjøre jobben vår.»

De advarer at de allerede ser konsekvensene av dette, da de beste unge forskerne ikke ønsker å jobbe med dem og mange forlater forskningsstudier på luftfartsteknologi da de er redde for å møte lignende anklager.