USAs forsvarsminister Lloyd Austin: Dersom Ukraina taper, må Nato kjempe mot Russland

– Hvis du er en baltisk stat, er du virkelig bekymret for om du er neste land på listen. De kjenner Putin. De vet hva han er i stand til, advarer USAs forsvarsminister Lloyd Austin. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
– Hvis du er en baltisk stat, er du virkelig bekymret for om du er neste land på listen. De kjenner Putin. De vet hva han er i stand til, advarer USAs forsvarsminister Lloyd Austin. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis russiske styrker klarer å nedkjempe den ukrainske motstanden og Ukraina kapitulerer, må USA og Nato være forberedt på krig med Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne klare advarselen kommer fra USAs forsvarsminister Lloyd Austin.

– Vi vet at dersom Putin lykkes her, vil han ikke stoppe. Han vil fortsette å foreta mer aggressive handlinger i regionen.

Les alt om krigen i Ukraina her

Denne klare meldingen kom Austin med under en høring i USAs forsvarskomite i slutten av februar, skriver Ukrainska Pravda.

I to år har Ukrainas vestlige allierte forsynt de ukrainske styrkene med våpen og ammunisjon. I tillegg har Nato bidratt med militær rådgivning, overvåking og etterretningsopplysninger.

Video: Om Putin-video: – Sannsynligvis en dobbeltgjenger

Politisk splittelse lammer USAs militære støtte

Til tross for den massive støtten fra Vesten, sliter Ukraina tungt på slagmarken. Hovedårsaken er den politiske splittelsen i USA, som har lammet landets militære støtte til Ukraina.

Dette har ført til at ukrainske styrker mangler ammunisjon, og har derfor havnet på defensiven flere steder langs den 1.000 kilometer lange frontlinjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

General Lloyd Austin er blant dem som er utålmodig med USAs handlingslammelse. Nå tar han til orde for at USA kan bli nødt til å utkjempe en krig med Russland dersom de ukrainske forsvarsverkene bryter sammen, og Putins styrker erobrer Ukraina.

– De kjenner Putin. De vet hva han er i stand til

Austins budskap innebærer en potensiell risiko for 3. verdenskrig.

– Hvis du er en baltisk stat, er du virkelig bekymret for om du er neste land på listen. De kjenner Putin. De vet hva han er i stand til. Og ærlig talt, hvis Ukraina faller, tror jeg virkelig at Nato vil være i krig med Russland, sier forsvarsminister Lloyd Austin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han advarer samtidig om at andre autoritære ledere følger nøye med på krigen i Ukraina, og frykter at disse vil bli inspirert og ta lærdom av krigen dersom Russland skulle gå seirende ut.

– Putin utnytter absolutt det han ser i USA

Under en pressekonferanse mandag kom talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, med en lignende advarsel om konsekvensene av et eventuelt ukrainsk nederlag, skriver Kyiv Independent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ukrainas oppbrukte ammunisjonsforsyninger hjelper Russland med å oppnå sterkere militære fordeler. Putin vet at USA nå ikke er i stand til å sende en betydelig mengde støtte og bistand til Ukraina. Han utnytter absolutt det han ser skje på Capitol Hill. Dysfunksjonen i vårt eget system gir hans militære styrker definitivt en større fordel, sa Kirby.

Majoritetslederen i det amerikanske senatet, Chuck Schumer, advarte under sitt besøk i Lviv i februar at Ukraina står i fare for å tape krigen uten amerikansk hjelp. Det samme har flere europeiske statsledere og militære ledere uttalt.