Politiet advarer: Bruker Facebook for å finne ofre

Mange kjøper bil usett på nettet, og risikerer dermed å bli svindlet. Det er dessverre heller ikke uvanlig å droppe kontrakt. Men det bør du absolutt ikke gjøre. Her finner du mange gode alternativer på nettet, for eksempel hos NAF.
Mange kjøper bil usett på nettet, og risikerer dermed å bli svindlet. Det er dessverre heller ikke uvanlig å droppe kontrakt. Men det bør du absolutt ikke gjøre. Her finner du mange gode alternativer på nettet, for eksempel hos NAF. Foto: Eirik Aspaas
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så enkelt kan du bli lurt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svindel rundt kjøp av salg av bil er dessverre ikke noe ukjent fenomen. Nå advarer Politiets Nettpatrulje i Øst politidistrikt om en ny metode.

I et innlegg på sin Facebook-gruppe innleder Nettpatruljen slik:

«Se opp for svindlere! Nå bruker de kjøp og salg av biler på Marketplace her på Facebook for å finne sine ofre».

Marketplace er Facebooks egen markedsplass. Den klart største omsetningen av biler og bilrelaterte produkter skjer fortsatt på Finn.no. Men mange bruker også Facebook, enten de skal kjøpe eller selge.

De bør altså være på vakt:

Falsk kvittering

«Svindlerne utnytter de gode mulighetene for handel på nett, og bruker som regel falske eller hackede kontoer. Man kan bli offer for svindelen både når man skal selge bilen sin og når man kjøper brukte biler».

Bilselgerne risikerer i verste fall å gi fra seg bilen – uten å sitte igjen med så mye som en krone:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Ved salg av bil har folk fått se en falsk kvittering som viser at pengene for bilen er overført. Deretter leverer de fra seg bilen til svindlerne, uten at de noen gang får penger på konto», skriver Nettpatruljen.

Les også:Politiet skal kontrollere bruktbilselgerne

Kjøper du bruktbil fra en forhandler, er sjansen mye mindre for å bli lurt. Illustrasjonsfoto.
Kjøper du bruktbil fra en forhandler, er sjansen mye mindre for å bli lurt. Illustrasjonsfoto.

Utspekulerte svindlere

Også kjøpere kan bli lurt her, da er framgangsmåten gjerne at kjøper betaler på forhånd, men aldri får bilen utlevert.

Brooms redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen er tydelig på at man aldri bør overføre kjøpesum på forhånd, eller la noen overta bilen før man er sikker på at pengene er på konto:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dessverre er det tydeligvis mange uærlige personer i dette markedet. Og dessverre er det også noen som lar seg lure. Svindlerne kan være utspekulerte og i mange tilfeller også virke troverdige. Mange bilselgere har kanskje holdt på lenge, uten å bli kvitt bilen. Motivasjonen for å få et salg er derfor høy, da kan det også være fort gjort å bli lurt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fire år senere var kilometerstanden mye lavere

Grunnleggende viktig

– Det samme gjelder når man skal kjøpe. Et triks her er gjerne at selger legger bilen betydelig under tilsvarende biler i pris. Dermed aner kjøperne muligheten for å gjøre et kupp. Man får dårlig tid, mister hodet – og da har svindlerne fått det akkurat som man vil.

– Men hva skal man gjøre for å ikke bli svindlet?

– Jeg ville ikke kjøpt eller solgt en bil usett på nettet, det er risikosport! Det finnes gode og trygge betalingsløsninger her. Finn.no har det de kaller smidig bilhandel, der er alt satt i system. Det er grunnleggende viktig å bruke kontrakt, ta også vare på all kommunikasjon med motparten, enten det er kjøper eller selger. Husk også å sjekke eventuelle heftelser på bilen. Ikke betal før du får bilen overført på deg. Og ikke overfør bilen til noen andre før du har fått penger, det må være utgangspunktet, avslutter Møller Johnsen.

Les også:Billig BMW: Denne annonsen var ren svindel

(Denne artikkelen ble først publisert på Broom.no)