Ebolasmittet norsk kvinne på bedringens vei

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske, kvinnelige helsearbeideren som ble smittet av ebola i Sierra Leone, viser tegn til bedring. Samtidig har over 160 helsearbeidere fra Norge meldt seg til tjeneste i Vest-Afrika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen, som jobber for Leger Uten Grenser, ble fløyet hjem fra Sierra Leone forrige tirsdag. Hun får behandling ved høysmitteisolatet på Ullevål, og tilstanden er stabil, men med tegn til bedring.

– Tilbakefall på dette stadiet er ekstremt sjeldent. Det vil jeg karakterisere som veldig uvanlig. Dersom tilstanden forverres, vil det trolig skyldes andre komplikasjoner, som et lavt immunforsvar og en skjør kropp som er sårbar for bakterielle infeksjoner, slik alle er etter sykdom, sier avdelingsleder Dag Kvale ved infeksjonsmedisinsk avdeling på OUU til NTB.

Les også: Afrikansk landslag offer for hets og sjikane etter Ebola-krisen

Få leger med direkte kontakt

Søndag ble det kjent at en helsearbeider som behandlet en ebolasmittet på et sykehus i Texas, var smittet av det dødelige viruset. Ullevål sykehus beroliger med at de har full kontroll og gode rutiner for å forhindre spredning av viruset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utstyret vårt er over standard, og vi har dyktig personell. Det er kun et fåtall leger som har direkte kontakt med kvinnen. Det er en krevende situasjon for dem det gjelder, men vi har gått inn i en slags beredskapssituasjon hvor alle gir ekstra, sier Kvale.

Luft- og avløpssystem er sikret, og smittebærende avfall transporteres på sikker måte og destrueres i et hermetisk lukket miljø. De legene som har direkte kontakt med kvinnen, har ikke fått noen føringer på hvor de kan bevege seg på fritiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sykehusets øvrige regler for smittevern gjelder også i dette tilfellet, og man smitter ikke dersom man er frisk og feberfri, sier Kvale, og legger til at dersom det oppdages feber har sykehuset en beredskapsplan klar.

Les også: Dystert ebola-budskap fra fortvilte hjelpere

– Flyplassjekk ikke effektivt

Folkehelseinstituttet har forståelse for at folk er bekymret etter at helsepersonell har blitt smittet både i USA og Spania.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobber med å få detaljene i hvordan dette kunne skje, men det skyldes trolig en svikt i gjennomføring av rutinene ved sykehuset. Uhell kan skje, og vi forbereder oss på enkelttilfeller, sier avdelingsdirektør for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet, Line Vold.

Folkehelseinstituttet mener smitteverntiltak som å innføre helsesjekk for passasjerer som kommer fra risikoutsatte land i Vest-Afrika, ikke er nødvendig.

– Det er rett og slett fordi de er for lite effektive. Man vil antakelig ikke oppdage smittede, for symptomene kommer ikke i løpet av en flytur, sier Vold.

USA og Storbritannia har allerede innført utvidet helsesjekk av passasjerer som kommer med fly og tog. Frankrike vurderer å innføre et slikt tiltak, siden landet har mange direkteflyvinger fra vestafrikanske land.

Stadig flere melder seg

Så langt har over 160 nordmenn meldt seg for å bidra til en norskbritisk innsats for å bekjempe ebola i Sierra Leone.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De kjenner på at de utsetter seg for en risiko, men forstår at det er en alvorlig situasjon og at de vil yte en innsats for oss andre. Det syns jeg vi skal sette utrolig stor pris på, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Han håper at Norge kan tilby de første helsearbeiderne i løpet av én til to uker, men sier at de må igjennom et nidagers opplæringsprogram i York før de kan dra til Vest-Afrika.

Her kan du se hele pressekonferansen ved Ullevål mandag: