Afrikansk landslag offer for hets og sjikane etter ebola-krisen

Ebolafrykten har truffet Sierra Leones landslag hardt, og spillerne føler seg ydmyket etter en rekke tiltak. Foto: NTB Scanpix / AFP
Ebolafrykten har truffet Sierra Leones landslag hardt, og spillerne føler seg ydmyket etter en rekke tiltak. Foto: NTB Scanpix / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sierra Leones landslag vurderte å trekke seg fra kvalifiseringskamp etter flere ydmykende ebola-tiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ydmykende. Man føler seg som søppel, sier keeper John Trye (29).

Lørdag spilte Sierra Leone kvalifiseringskamp til Afrikamesterskapet i 2015 mot Kamerun. Der ble laget møtt av sjikane, hets og en rekke medisinske undersøkelser for å avkrefte at de er smittet av blødningsfeberen.

– Ingen vil ha ebola. Sierra Leone har et stort problem med det, og det er urettferdig at de hetser oss for det, fortsetter Trye til New York Times.

Medisinsk personale var tilstede under landskampen mot Kamerun. Foto: NTB Scanpix/AFPMedisinsk personale var tilstede under landskampen mot Kamerun. Foto: NTB Scanpix/AFPMedisinsk personale var tilstede under landskampen mot Kamerun. Foto: NTB Scanpix/AFPMedisinsk personale var tilstede under landskampen mot Kamerun. Foto: NTB Scanpix/AFP

– Det er som om de tror vi går rundt med sykdommen, sier angrepsspilleren Kei Kamara (30) til avisen.

Landskampen, som ble spilt i Kamerun, endte til slutt 0-0.

Kampen ble registrert som hjemmekamp for Sierra Leone.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tilstanden stabil for ebolasmittet norsk kvinne

Flyttet på nytt hotell etter smittefrykt

Da laget ankom spillerhotellet brøt det ut alarm hos de andre gjestene.

Etter telefoner til politiet flyttet til slutt landslaget til et nytt hotell - som de eneste gjestene.

Flyttingen skjedde etter krav fra myndigheter og helsepersonell i Kamerun.

Trye var også en av de som valgte å ta buss fremfor fly for å slippe unna en rekke tester for å kunne lande i Kamerun.

Flere av spillerne kaller reaksjonen til nabolandene for nedverdigende og nedslående.

Les også: Ebolafrykt stanser landskamp

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke første gang

Sierra Leone ligger, etter tre kamper, på sisteplass i gruppe D, og en plass i neste års mesterskap kan virke langt unna.

Sjikanen har for landslaget vært et gjennomgående tema under hele kvalifiseringen, og startet under kampen mot Den demokratiske republikken Kongo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av temaene som har vært oppe til diskusjon for landet har vært å trekke seg fra mesterskapet. Flere av spillerne ønsket ikke å spille kampen mot Kamerun.

– Vi har et stort problem med Ebola, men situasjonen blir ikke bedre av å ikke spille, fortalte sportsdirektør John Jeboh Sherrington til spillerne i garderoben.

Les også: Hamstrer overlevelsesutstyr i frykt for Ebola-smitte

Avviser Essien-ebola

A.C. Milan-spiller Michael Essien (31) har også blitt koblet til falske Ebola-rykter den siste tiden. Foto: NTB ScanpixA.C. Milan-spiller Michael Essien (31) har også blitt koblet til falske Ebola-rykter den siste tiden. Foto: NTB Scanpix

Også A.C. Milan-spiller Michael Essien (31) fra Elfenbenkysten har blitt trukket inn i Ebola-krisen, og flere afrikanske medier har de siste dagene påstått at midtbanekjempen har blitt smittet av blødningsfeberen.

Det har vist seg å være feilaktige påstander, bekrefter nå arbeidsgiveren til Essien.

– A.C. Milan avviser kategorisk rapportene fra utlandet om vår spiller. Slike rapporter er helt uten grunnlag, og opplysningene ble aldri bekreftet av noen av våre ansatte, opplyser klubben.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flere innlagt på grunn av frykt for ebolasmitte i Spania

Norsk kvinne smittet i Sierra Leone

Det var i byen Bo i Sierra Leone at den norske kvinnen ble smittet av Ebola i begynnelsen av oktober. Blødningsfeberen har siden juli i år krevd 930 menneskeliv i landet, men tilstanden til den norske kvinnen er ifølge sykehuset nå stabil.

– Hun spiser selv og kommuniserer greit. Så hun er definitivt i stand til å være med på det vi diskuterer, sa leder Dag Kvale ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus torsdag.

Ebolapasienter blir vanligvis gradvis dårligere seks til elleve dager etter å ha blitt smittet. Den norske kvinnen fikk de første sykdomstegnene sist helg.