Nato og EU fordømmer hackerangrep mot Tyskland og Tsjekkia

Nato ved generalsekretær Jens Stoltenberg fordømte fredag hackerangrep mot både Tsjekkia og Tyskland.
Nato ved generalsekretær Jens Stoltenberg fordømte fredag hackerangrep mot både Tsjekkia og Tyskland. Foto: Alastair Grant / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nato og EU fordømmer i en uttalelse fredag hackerangrep mot Tyskland og Tsjekkia og sier russiske aktører sto bak. Russland avviser at de står bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg fordømmer sterkt Russlands ondsinnede cyberaktiviteter mot Nato-allierte, blant dem Tyskland og Tsjekkia, skriver Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i en melding på X/Twitter fredag.

I en uttalelse fra Nato som er lagt ut på nett, heter det at det sosialdemokratiske partiet i Tyskland (SPD) har vært utsatt for hackerangrep. Det samme skal tsjekkiske institusjoner ha vært.

– Vi fordømmer aktiviteter som har som mål å undergrave våre demokratiske institusjoner, nasjonale sikkerhet og frie samfunn, heter det i Nato-uttalelsen.

Få detaljer om angrepene er så langt kjent, men det tyske innenriksdepartementet sier de ikke bare rettet seg mot SPD. Hackingen skal også ha rammet landets logistikk, forsvar, romfart og IT-sektor.

Russiske myndigheter avviser derimot at de var delaktig i hackerangrepene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU fordømmer

EU reagerer også kraftig på hackerangrepene. På vegne av de 27 medlemslandene fordømmer utenrikssjef Josep Borrell det han kaller en ondsinnet cyberkampanje og lover å svare med alle verktøy de har tilgjengelig.

– Kampanjen viser Russlands stadige mønster med uforsvarlig oppførsel, ved å angripe demokratiske institusjoner, offentlige virksomheter og kritisk infrastruktur, heter det i uttalelsen fra unionen.

Tsjekkisk UD sa fredag at landet har vært utsatt for en rekke hackerangrep.

– Noen tsjekkiske institusjoner har vært mål for cyberangrep som har utnyttet en tidligere ukjent svakhet i Microsoft Outlook fra 2023, heter det i uttalelsen fra departementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Stoltenberg: - Veldig imponerende

– Totalt uakseptabelt

Den tyske utenriksministeren Annalena Baerbock sa på en pressekonferanse i den australske byen Adelaide at angrepet ble gjennomført av den russiske gruppa APT28, som er koblet til den russiske militære etterretningstjenesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er totalt uakseptabelt og vil få konsekvenser, sa Baerbock.

Ifølge EU har APT28 tidligere gjennomført hackerangrep mot andre medlemsland, inkludert Polen, Litauen, Slovakia og Sverige.

I etterkant sier tysk UD at de har kalt den russiske chargé d'affaires inn på teppet. Han ble bedt om å møte klokken 12 fredag, ifølge en talsperson for tysk UD.

Også Norge fordømmer hackerangrepene kraftig.

– Norge og Nato står sammen i solidaritet med Tyskland og Tsjekkia i denne saken, sier statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i UD til NTB.

– Vi fordømmer sterkt cyberaktivitet som er ment å undergrave våre demokratiske institusjoner, vår nasjonale sikkerhet og våre frie og åpne samfunn. Vi må styrke overholdelsen av internasjonale lover og regler for hvordan stater skal oppføre seg ansvarlig i cyberspace, sier Petersson.