Regjeringen legger bort omstridt sykelønnsforslag

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson trekker omstridt sykelønnsforslag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson trekker omstridt sykelønnsforslag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) skrinlegger forslaget om å doble inntektsgrensen for sykelønn. Men statsbudsjettet er fortsatt usosialt, mener LO-leder Gerd Kristiansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er veldig glad på vegne av alle arbeidstakere som nå er inne i sykelønnsordningen igjen, men regjeringen har jo ikke gått tilbake på de andre usosiale forslagene sine, sier Kristiansen til NTB.

Regjeringen er kraftig kritisert for endringene i barnetillegg, overgangsstønad og bostøtte. Også støttepartiene KrF og Venstre har angrepet budsjettforslagets sosiale profil.

Les også: Skatteregler for uføretrygdede endres fra 1. januar 2015

Snuoperasjon

Et annet omstridt tiltak i statsbudsjettet ble omgjort mandag. Regjeringen foreslo opprinnelig å øke inngangen på sykelønnsordningen fra 0,5G til 1G, men det blir det nå ikke noe av. De fire parlamentariske lederne på borgerlig side er alle orientert om statsrådens snuoperasjon og vil gjøre de nødvendige endringene i budsjettforhandlingene.

– Vi så på dette som en mindre teknisk justering og ikke et brudd på avtalen om et inkluderende arbeidsliv, men en samlet arbeidstakerside og arbeidsgiverside hadde en annen forståelse. Derfor legger vi bort forslaget, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag hadde Eriksson et møte med partene i arbeidslivet for å diskutere forslaget, som innebar å øke inntektsgrensen for å få sykelønn fra 44.000 til 88.000 kroner.

Konsekvensene for statsbudsjettet er ikke store, kuttet utgjør om lag 21 millioner kroner. For regjeringen var prinsippet om hvem som skal ha rett til velferdsytelser, viktigst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi øker samtidig det skattemessige friinntektsbeløpet, og det bør være en viss sammenheng mellom hvor mye du tjener og betaler i skatt og det du har krav på av velferdsytelser, sier Eriksson.

Les også: Eriksson venter boom i arbeidsløshet i Norge

Ros

Forslaget førte til et ramaskrik blant partene i arbeidslivet. Selv arbeidsgiverorganisasjonene slo fast at det var et klart brudd med IA-avtalen.

– Hvem som skal ha rettigheter etter sykelønnsordningen, er en del av sykelønnsordningen. Den er del av IA-avtalen som ikke kan endres uten å ha drøftet det med partene, sier NHO-direktør Svein Oppegaard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsminister Robert Eriksson understreker at han fortsatt er av den oppfatning at endringen ikke omfattes av IA-avtalen, men legger til at han for framtiden vil sørge for tettere drøftelser i forkant.

– Hvis det er forslag vi vil fremme som vi er usikre på om enkelte mener er del av IA-avtalen, vil vi ta en runde på forhånd for å sjekke ut dette, sier han.

Les også: Slutt på feriepengetillegg for dagpengemottakere

Eriksson avviser kritikken mot statsbudsjettet som usosialt og holder fast ved at det er nødvendig med endringer i overgangsstønad og barnetillegg.

– De som hevder det er usosialt, ser ikke helheten i forslaget vårt. Vi har levert et godt, sosialt statsbudsjett som gjør det lønnsomt å jobbe, sier han.

– La meg ta ett eksempel: To alenemødre har to barn hver og er begge uføretrygdet. Dersom den ene velger å prøve seg i arbeidslivet igjen, er det urimelig at hun kommer dårligere ut enn den som fortsatt er ufør, sier Eriksson.

Les også: KrF: – Regjeringen er som en omvendt Robin Hood