Northug kan søke om fotlenkesoning umiddelbart

Petter Northug måtte møte i retten torsdag etter han i mai kjørte med promille og krasjet på Byåsen i Trondheim. Foto: NTB Scanpix
Petter Northug måtte møte i retten torsdag etter han i mai kjørte med promille og krasjet på Byåsen i Trondheim. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommen mot Petter Northug åpner for at han straks kan søke om å få sone med fotlenke og slippe fengsel. Normalt behandles en slik søknad på noen uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man kan søke om å få fotlenkesoning på dommer som er under fire måneder, eller hvor det gjenstår mindre enn fire måneder av dommen, sier direktør Jorid Midtlyng i Kriminalomsorgen region nord i Trondheim til NTB.

Hun presiserer at hun ikke kan uttale seg om Northug-saken, men på generelt grunnlag.

Northug ble torsdag idømt 50 dagers fengsel og en bot på 185.000 kroner.

Bakgrunn: Northug dømt til fengsel - får aldri kjøre bil igjen

– Ønsker fotlenkesoning

Advokat Harald Stabell råder ham om å søke både om fotlenkesoning og utsettelse av soning til etter vinterens ski-VM i Falun.

Midtlyng sier det normalt ikke tar mange uker før en slik søknad er behandlet.

– Når vi får domspapirene, sender vi tilbud om fotlenkesoning til alle som kan være aktuelle for det, sier hun.

– Vi ønsker at flest mulig får denne formen for gjennomføring av straff, både fordi det avlaster fengselsplasser og viser seg å være effektivt for å unngå gjentatt kriminalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kriminalomsorgen gjennomfører en samtale med den domfelte i forbindelse med søknaden, blant annet for å kartlegge arbeidssituasjon.

Les også: Northug: – Tar den straffen jeg fortjener

Setter dato

En domfelt som får innvilget fotlenkesoning, blir underlagt et relativt strengt kontrollregime, forklarer Midtlyng.

Vedkommende får en lenke rundt foten som er knyttet til en alarm. Det utarbeides et spesifikt tidsskjema for når man må være hjemme, og det er forbud mot bruk av rusmidler og utenlandsreiser. Brudd på kontrollregimet kan føre til at straffen må sones i fengsel.

Kriminalomsorgen setter normalt en dato for soning hvis søknaden om fotlenkesoning blir innvilget.

– Man kan søke om soningsutsettelse her som i fengsel hvis man mener man har problemer med den datoen vi setter. Det er forholdsvis strenge vilkår knyttet til dette, men det gjøres en individuell vurdering av hver enkelt søker, sier Jorid Midtlyng.