40 døde av byllepest på Madagaskar

En kvinne går tur med sitt barn i et av Ananarivos slumoråder. WHO er bekymret for at pestutbruddet skal få skikkelig tak i Madagaskars hovedstad. Foto: AP / NTB scanpix.
En kvinne går tur med sitt barn i et av Ananarivos slumoråder. WHO er bekymret for at pestutbruddet skal få skikkelig tak i Madagaskars hovedstad. Foto: AP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

80 andre smittet. Nå frykter myndighetene i landet at pesten skal spre seg til den tettbefolkede hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Svartedauden

Pestepidemi som herjet i Asia og Europa på midten av 1300-tallet. Det antas at så mange som 75 millioner mennesker døde som følge av sykdommen. I Norge ble tallrike gårder lagt øde.

Den mest utbredte teorien er at det var en byllepest med blodstyrtninger og sterke smerter. Meget få overlevde sykdommen, og døden inntrådte som regel i løpet av 3-5 dager. Navnet svartedauden fikk den etter fargen på kroppen til ofrene.

Det antas nå at 60 prosent av Europas befolkningen døde, det vil si 50 av i alt 80 millioner av kontinentets innbyggere.

I Norge

Den tradisjonelle oppfatningen er at Svartedauden kom med skip til Bergen sommeren 1349. Sykdommen spredte seg raskt over hele landet. Tallrike gårder ble lagt øde, og også i Norge skal rundt 60 prosent av befolkningen blitt ofre for pesten. Kilde: SNL.no

Et utbrudd av byllepest har så langt tatt livet av minst 40 mennesker på Madagaskar. I tillegg er over 100 personer smittet, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

Smitten er også registrert i hovedstaden Antananarivo, og WHO er bekymret for at utbruddet blir enda større.

Hovedstaden har høy befolkningstetthet og dårlige helsetjenester.

Pest er en infeksjonssykdom forårsaket av bakterien Yersinia pestis. Både rotter, præriehunder og andre gnagere kan være bærere av bakterien. Lopper bringer smitten videre.

Ifølge Verdens helseorganisasjon kan døden inntreffe kun 24 timer etter et menneske er smittet.

Les også: Tenåring død av «Svartedauden»

Generalkonsulen for Det Norske Misjonsselskap på Madagaskar, nordmannen Arild Bakke, sier situasjonen kan bli svært farlig dersom smitten når tett befolkede områder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Madagaskar har vært rammet av en politisk og økonomisk krise de siste årene. 90 prosent av befolkningen lever under FNs fattigdomsgrense. Hvis denne typen epidemier begynner å spre seg i tett befolkede områder med mye søppel og dårlige sanitære forhold, kan det bli farlig, sier Bakke til VG.

Rundt midten av 1300-tallet mistet 75 millioner mennesker livet som en følge av Svartedauden.

I dag kan sykdommen enkelt kureres dersom den oppdages og behandles tidlig.

Flere dør årlig

Helseorganisasjon (WHO) registrerte i 2012 400 tilfeller av Svartedauden på verdensbasis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste årene har de fleste tilfellene funnet sted i afrikanske land. Men det siste større utbruddet av pest var i Peru i 2010. Den gang døde 12 personer av sykdommen.

Les også: Klimaendring kan påvirke pestutbrudd

I 1970 meldte Verdens Helseorganisasjon at over 20.000 mennesker hadde mistet livet som en følge av pest i tidsrommet 1958-1969 i land som Kongo, Madagaskar, Brasil, Ecuador, USA, Peru, India og Burma.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det eneste landet der sykdommen hadde virkelig epidemisk karakter var Vietnam med 10.000 døde i 1960-årene.

Sist i Norge i 1654

I Norge ble det siste tilfellet av pest registrert i 1654. Dette året var pesten tilstede både i Christiania (Oslo) i tillegg til flere steder på Østlandet.

I Skandinavia var pesten siste gang representert i årene 1710 til 1712 i sør-Sverige og i København og omkringliggende områder.

Den aller siste rapporten om pest var fra Malmø i 1712.