Eriksson trosser motstand mot midlertidig ansatte

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) vil myke opp reglene for midlertidig ansettelse. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) vil myke opp reglene for midlertidig ansettelse. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisk streik og iherdig motstand fra fagbevegelsen til tross, arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) holder på sitt: Det skal bli lettere å ansette folk midlertidig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil bli endringer i arbeidsmiljøloven, men fast ansettelse skal fortsatt være hovedregelen i norsk arbeidsliv, sier Eriksson – to dager før høringsfristen utløper.

Han understreker at det ikke vil bli fritt frem for arbeidsgiverne.

– Det skal ikke være adgang til å ansette samme arbeidstaker flere ganger etter hverandre. Det blir ikke mulig å erstatte arbeidstakere med en annen midlertidig ansatt, og vi ønsker også å innføre karanteneperioder for bedriftene, sier statsråden.

I karanteneperioden vil det ikke være mulig å inngå ny avtale om midlertidig ansettelse for utførelse av samme oppgaver – verken med samme eller en annen arbeidstaker.

Les også: Regjeringen åpner for dårligere vikarlønn

Steile fronter

I en kronikk i VG bruker Eriksson Cardiffs og landslagets Mats Møller Dæhli som eksempel:

– Sjansen er større for å få fast plass på laget om du først får noen innhopp som innbytter, skriver arbeidsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotballanalogien slår ikke an hos LO-nestleder Tor-Arne Solbakken som mener den er «hinsides seriøsitet». Ap-leder Jonas Gahr Støre er heller ikke imponert.

– Eriksson skyter over mål. Mats Møller Dæhli har kontrakt med klubben sin før han slipper innpå. Slik Eriksson skriver, virker det som han tas inn fra gata, får prøve seg i 20 minutter og sendes ut igjen. Bildet stemmer ikke med det han foreslår, sier Støre.

LO foreslår å utvide prøvetiden for nyansatte fra seks til ni måneder i et forsøk på å komme regjeringens forslag om økt adgang til bruk av midlertidige ansatte i møte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er lite aktuelt, fastslår Eriksson overfor VG.

– Det er å sammenligne epler og pærer. I prøvetiden er du fast ansatt, og det er helt andre vilkår for å si opp noen enn hvis du er midlertidig, sier han.

Les også: Eriksson trosser motstand mot aktivitetsplikt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisk streik

Anført av de lokale LO-foreningene i flere større norske byer, gikk en rekke klubber og fagforeninger til politisk streik tirsdag.

– Forslagene er et angrep på retten til fast ansettelse og en regulert arbeidstid. Dette er krav som har vært en del av fagbevegelsen i mer enn 100 år, sier leder Roy Pedersen i LO i Oslo til NTB.

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg reagerer negativt på LOs fremferd.

– Regjeringen ønsker et fleksibelt rammeverk som skal få unge, minoriteter, utviklingshemmende og andre inn i arbeidslivet. Dette skal LO nå demonstrere mot, sier Wiborg og snur på flisa:

– Hvorfor demonstrerer ikke LO mot at folk hver dag får nei fra arbeidsgiver og må leve passivt på trygd fremfor å gjøre noe meningsfylt?

Helheten i forslagene rokker ved kjernen av den norske samfunnsmodellen, mener LO.

– De styrker sjefens makt på bekostning av de ansatte. Beslutningsmyndigheten overføres fra tillitsvalgte og fagforeninger til den enkelte arbeidstaker. Alle vet hvor vanskelig det kan være å stå imot sjefen når du er alene, sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken.