Slik finner du ut hva Google vet om deg

SJEKK SELV: Hva vet Google egentlig om deg? (Foto: ALL OVER PRESS).
SJEKK SELV: Hva vet Google egentlig om deg? (Foto: ALL OVER PRESS).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er seks nyttige lenker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Google begynte som en søkemotor, og endte opp som en IT-gigant som tilbyr blant annet epost-tjenester, Office-løsninger, et mobiloperativsystem og en drøss med apper.

Dermed er mange logget inn hos Google når de bruker internett. Har du for eksempel først logget deg inn på Gmail-en din, er du også logget inn på selve søkemotoren.

Dette innebærer at Google samler inn en mengde informasjon fra deg, selv når du ikke er klar over det. Og i noen tilfeller: Selv når du ikke er logget inn. Men hva vet Google egentlig om deg?

Nettstedet Cloud Fender har listet opp seks nyttige lenker i den sammenheng.

1. Googles annonseprofil på deg

Google tjener først og fremst sine milliarder gjennom annonsering. Et av triksene er å gi folk annonser som skal treffe deres interesser. For å kunne gjøre det, lager de en enkel profil på deg som inkluderer kjønn, alder og interesser basert på all informasjonen de får fra deg, som søkelogg og geografisk plassering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan se din annonseprofil her: https://www.google.com/ads/preferences/

2. Din posisjonslogg

Har du en Android-telefon, eller bruker Googles apper på din iPhone, deler du antagelig din posisjon med Googles tjenester.

Dette bruker Google både for å gi deg en bedre søkeopplevelse, men også mer relevante annonser i forhold til hvor du befinner deg. Sitter du i Drammen og søker på «restaurant», får du for eksempel opp et kart med restauranter i nærheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Googles «Nå»-tjeneste utnytter dette:

For eksempel ved å gi deg værmelding der du er, eller beregne hvor lang tid det vil ta å kjøre til jobb – gitt trafikkbildet. Via posisjonsloggen har du også mulighet til å slette enkelte tidsstempler, slette loggen for en gitt dag eller hele loggen.

Føler du at dette er litt guffent, kan du med andre ord slette hele posisjonsloggen og deretter deaktivere tjenesten på telefonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan se og administrere posisjonsloggen din her: https://maps.google.com/locationhistory

HVOR HAR DU VÆRT: Google har full oversikt.

HVOR HAR DU VÆRT: Google har full oversikt. HVOR HAR DU VÆRT: Google har full oversikt.

3. Din søkehistorikk

Så lenge du er innlogget på en av Googles tjenester lagres alle søk du foretar deg, og hvilke sider du klikker på i søkeresultatet. Til og med hvilke Google-annonser du klikker på, lagres. I søkeloggen kan du selv slette historikk du oppfatter som ekstra sensitiv. Om du vil stanse all slik lagring, går du til innstillingene for søkelogg og trykker du på «Stopp midlertidig». Hvor midlertidig dette er styrer du selvfølgelig selv.

Sjekk søkehistorikken din her: https://history.google.com

STOPP LOGGFØRINGEN: Du kan stanse Googles søkelogg midlertidig. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)STOPP LOGGFØRINGEN: Du kan stanse Googles søkelogg midlertidig. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

LES OGSÅ: Google lar deg se historikken din

4. Se hvilke enheter som har brukt din Google-konto

Dessverre er det ikke alltid bare du som bruker din Google-konto, noen ganger får også utenforstående tilgang. Mistenker du at det er tilfelle, har selskapet en egen side hvor du kan sjekke påloggingsaktiviteten for kontoen din med type enhet og omtrent posisjon. Herfra kan du også fjerne tilgangen til de enkelte enhetene. https://security.google.com/settings/security/activity

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ER ALLE DINE? På denne siden bør du kunne se om noen andre snoker på din Google-konto. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)ER ALLE DINE? På denne siden bør du kunne se om noen andre snoker på din Google-konto. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

5. Se hvilke apper som har tilgang til dine data:

Noensinne gitt en app eller en tjeneste tilgang til din Google-konto? Det finnes en egen side som viser deg hvilke tillatelser som er gitt, og herfra kan du også oppheve tilgangen om du ønsker det. https://security.google.com/settings/security/permissions

6. Eksporter dataene dine

Lyst til å forlate Google for en annen tjeneste? Eller bare ha en sikkerhetskopi av innholdet ditt? Google lar deg eksportere alle dine data, som bokmerker, epost, kontakter, Disk-filer, Youtube-videoer, bilder og så videre fra denne siden: https://www.google.com/takeout

(KILDE: Cloud Fender)