Skru til stoppekranene i dag

SKRU PÅ DEM: Stoppekranene bør skrus på med jevne mellomrom, slik at de ikke ruster fast. Arkivfoto: DinSide.no
SKRU PÅ DEM: Stoppekranene bør skrus på med jevne mellomrom, slik at de ikke ruster fast. Arkivfoto: DinSide.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoppekranene bør jevnlig skrus opp og igjen, slik at de ikke ruster fast

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke bare langhelgreisende som bør skru til stoppekranen i dag. De aller fleste av oss burde nemlig sette av et kvarter i ettermiddag til å skru av og på stoppekranene.

Hvorfor? Jo, fordi fire av fem aldri stenger vanntilførselen til boligen, og dermed risikerer at den gror fast til den dagen du virkelig trenger den.

Du trenger ikke gjøre dette hver dag, men vi anbefaler at du sørger for at den blir skrudd av og på i hvert fall en gang i kvartalet.

Du bør ikke bare skru den av for å hindre at den ruster fast. Husker du å skru av vannet med stoppekranen før du drar på ferie kan du forhindre større skader dersom det oppstår lekkasje.

Skru på alle stoppekranene

Det er også viktig at du husker på alle stoppekranene.

IKKE GLEM DISSE: Små stoppekraner som disse er gjerne tilknyttet oppvaskmaskin og vaskemaskin. Foto: ProdusentenIKKE GLEM DISSE: Små stoppekraner som disse er gjerne tilknyttet oppvaskmaskin og vaskemaskin. Foto: Produsenten

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De aller fleste husstander har langt mer enn én stoppekran. I tillegg til hovedstoppekranen inne i boligen er det ofte en stoppekran i hagen.

I tillegg har de aller fleste boliger også flere mindre stoppekraner tilknyttet hvitevarer som bruker vann, som vaskemaskin, oppvaskmaskin, eller kjøleskap med vanndispenser eller isbitmaskin.

TIPS: Nå er det påbudt med lekkasjesikring til disse hvitevarene

Skru av vannet med et tastetrykk

Skal du være helt på den sikre siden, bør du skru av stoppekranen hver gang du forlater boligen. Det sier seg selv at det ikke er spesielt praktisk, men det finnes nå flere gode løsninger som lar deg kutte vanntilførselen uten å måtte skru på kranen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med NRL-stoppen stenger du hovedkranen ved hjelp av et enkelt tastetrykk. Men i tillegg bør du også huske å vri om kranen manuelt med jevne mellomrom, slik at den ikke gror fast, og slik at man ser at den fungerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ENKELT: NRL-stoppen lar deg skru av vanntilførselen til boligen med et tastetrykk. Foto: Dag G. NordsveenENKELT: NRL-stoppen lar deg skru av vanntilførselen til boligen med et tastetrykk. Foto: Dag G. Nordsveen

Når det gjelder de mindre stoppekranene, som brukes i tillknytning til vaskemaskin eller oppvaskmaskin, så kan disse også gjøres enklere tilgjengelig. Du kan for eksempel få dem integrert i kjøkkenkranen, så slipper du å fomle innunder kjøkkenbenken.

Det er imidlertid ikke alle som trenger slike små stoppekraner. Har du et automatisk vannstoppsystem som for eksempel

Waterguard, vil dette være nok. Waterguard er et sensorsystem som fanger opp om det oppstår lekkasje, og stenger vanntilførselen til de aktuelle sonene. Les mer: Osos nye varmtvannsbereder er ikke bare smart, men supersmart.