ABC Nyheter

Meny

Lure triks på kjøkkenet

Tre­skjet­rik­set hindrer vannet å koke over

Ved hjelp av en enkel treskje kan du forhindre at pastaen koker over.

SMART PÅ KJØKKENET: Ved å legge en enkel treskje tvers over gryten, skal dette til en viss grad hindre vannet i å koke over.
SMART PÅ KJØKKENET: Ved å legge en enkel treskje tvers over gryten, skal dette til en viss grad hindre vannet i å koke over.

mandag 05.11.2012, kl. 18:50:58

Hvem opplever vel ikke fra tid til annen at gryten med fosskokende spagetti koker over. Ikke verdens største krise, men temmelig irriterende likevel.

Vann som koker over og brenner seg inn på komfyren kan også føre til flekker som kan være vriene å få bort.

Ifølge utallige amerikanske nettsider er løsningen på dette problemet veldig enkel: Nemlig en god, gammeldags treskje.

Alt du trenger å gjøre å legge en treskje over kjelen, og så vil den, til en viss grad, hindre vannet i å koke over.

Virker det?

Vi prøvde ut dette tipset med en kjele fosskokende pasta- og resultatet var absolutt godkjent.

Best resultat så vi når treskjeen lå tvers over før oppkok, men vi opplevde også at å legge den på når vannet var på randen til å koke over, også viste seg å være effektivt.

Under uttestingen opplevde vi ikke at det kokte over, så lenge treskjeen lå over.

Prøv selv, da vel. Og del gjerne i kommentarfeltet om det fungerte eller ikke?

vann som koker over

HA GJØR DU NÅ?: Fosskokende pasta er ikke alltid like lett å ha kontroll på, og kan fort føre til at vannet koker over. © FOTO: Marte Korsbrekke

vann som koker over
treskje som hindrer vannet å koke over

SMART PÅ KJØKKENET: Ved å legge en enkel treskje tvers over gryten, skal dette til en viss grad hindre vannet i å koke over. © FOTO: Marte Korsbrekke

Nedenfor kan du se en video som illustrerer nettopp det at en enkel treskje vil hindre vannet å fosse over.

Skjeen bryter overflaten

Jan Thore Engen ved Kokk.no forklarer til bonytt.no at han ikke prøvd dette selv, men prinsippet er at det er proteinet i pastaen som får den til ”å koke over”. Vann alene koker ikke over, men proteinet skaper en overflatehinne som holder på luften i boblene slik at de vokser og ikke "eksploderer".

- Så jeg vil tippe at når du bryter overflatehinnen på sauser (som koker over, eller er i ferd til å gjøre det) eller lignende med en øse/skje som du refererer til, så faller spenningen, slik at væsken faller ned igjen.

Engen oppfordrer deg til å prøve å sette fingeren på kanten av glasset når du heller brus i et glass og det bruser over.

- Da bryter du overflaten, slik at du til en viss grad oppnår noe av det samme resultatet. (Dette er for øvrig ikke sammenlignbart med matvarer som koker. Her er det kullsyren og temperaturen sammen med urenheter i glasset som er hovedårsaken).

Les flere saker fra klikk.no:

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Fjern ripene med valnøtter

Slik får du oppvasken unna i en fei

 

Del artikkelen på: